Plugga i USA?

International Students


För 4 år sedan blev jag ihop med Eduardo och han bodde här i Dallas,Texas. Först så  kom jag och besökte honom några gånger tills han bad mig att flytta hit så att vi kunde vara tillsammans.
En av dom bästa uppleverlserna  i mitt liv är att ha flyttat till USA!

Jag kom till USA som en international student, vilket innebär att jag har F-1 visum som tillåter mig att stanna i landet tills jag är klar med min utbildning. Som en F-1 student så tillåter USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) varje student att jobba deltid på Campus och efter att man är klar med sin utbildning så får man ett "work permit" som tillåter en att jobba under 1 år i USA utan att behöva byta visum.


När det kommer till F-1 visumet så är jag en expert! Jag jobbade över 2 år på Internationella Kontoret på mitt Universitet,  där jag hade hand om ansökan, visum och kurser.


Jag har tänkt att skriva ett inlägg med tips och olika web-platser för er som har tänkt att komma til USA och studera.... ska försöka att sammanfatta allt!!!

Enjoy!


 • Något som är bra med att studera i USA är att dom inte bryr sig så mycket om ens betyg från högstadiet och gymnasiet, så om du tror dina betyg är dåliga och du planerar på att studera på Komvux så rekomenderar jag att spara dom CSN veckorna och börja planera din flytt till USA. Så länge du tog studenten så är det ok. Här är det lätt att komma in på ett program, så tänk på att du kommer studera heltid och det är ganska mycket plugg. CSN ger dig runt 240 veckor med lån, vilka du kommer behöva i USA.

 • Om du inte vet vilken högskola eller universitet du vill studera på så är det första som du bör göra är att leta efter en stad som passar dig. Du kanske vill leva i Kalifornia, Florida, ett varmt eller kallt ställe, vid havet eller berg, m.m. Tänk bara på att vissa stater och städer är dyrare än andra. Jag rekomenderar att googla runt städerna och staterna så att du har en anning om vart du kommer hamna. • När du har hittat en skola som du tycker är intressant så rekomenderar jag att du antingen mejlar eller ringer Internationella Kontoret (International Center) på det universitetet eller college så att dom kan skicka deras blanketter. Många skolor har nu deras blanketter online så att du kan ladda ner dom på pdf.

 • Alla kurserna i USA är på engelska, så för att bevisa att din engelska är bra nog så att du kan klara av att plugga på engelska och klara av kurserna så måste du ta ett test som heter TOEFLHÄR hittar du mer information. Själv åkte jag till Finland för testet eftersom det var det ända landet i Norden som hade databaserad prov, vet inte om dom har infört ett sådant prov i Sverige än, men det är lättare att ta provet via dator.
 • Att plugga i USA kostar pengar, därför så ber alla skolor om ett intyg från din bank att du har en viss summa pengar på ditt konto. Vi svenskar har tur att CSN finns och genom dom kan du låna hela summan som behövs för att plugga, bo och överleva i USA. Gå in på http://www.csn.se/ och ladda ner blanketterna nr. 5501M och nr. 5514M och posta dom till CSN. Efter någon vecka så får du ett brev som är ditt intyg om studiefinansiering och det skickar du med i din ansökan till universitetet. Se till att göra en kopia på hela din ansökan, just in case!
 • Universitetet kommer kontakta dig när en ändring händer i din ansökan, t.ex. om något fattas. Om ansökan är komplett så  får du ett paket i posten där ditt antagningsbrev och I-20 är bifogad plus en massa information om kurser, m.m. I-20 är ett slags kontrakt mellan dig, Universitetet och USCIS och det betyder att du är deras student och att du inte kan ta kurser i andra universitet utan deras tillåtelse. Se till att skaffa ett nytt pass så att du inte behöver gå igenom massa strul med visum.

 • När du har din I-20, läs igenom så att all information är OK, annars kan du ha problem när du försöker komma in i landet. Efter det så måste du betala SEVIS avgiften, som är ett system som håller kontroll på alla studenter. Du betalar avgiften HÄR . Skriv ut kvittot som du får efter att du har betalat...

 • När du har betalat avgiften så är det dags att gå till Amerikanska Ambassanden i Stockholm. Du måste kontakta dom och fixa ett möte innan, du kan göra allt det HÄR Se till att ladda ner deras blanketter och följ det dom ber om.
graduation

 • När du går till ambassaden, var inte nervös!!! Dom är oftas jättesnälla och frågar inte så mycket, ibland så undrar dom bara varför du vill plugga i den valda skolan eller staden... glöm inte att ta med dig ett kuvär med ditt namn och adress på, och frimärken! Jag glömme totalt bort det och var tvungen att springa runt som en idiot och leta efter en affär! Ta med dig ditt I-20, nytt pass, antagningsbrev, kvittot från SEVIS betalningen, blanketterna från Ambassaden, ett passkort, och allt annat dom ber om. Passet får du tillbaka med post efter 3-4 dagar.

 •  Medans du väntar på allt det här som jag skrev innan så se till att du letar efter boende, stora universiteter brukar ha on-campus boende, men om du väljer ett Community College så måste du vara berädd på att fixa eget boende och transport. Leta på internet och se till att kontakta hyresvärden via mail och fråga om dom hyr ut till international students eller om dom ber om "credit report". Om dom ber om Credit Report så måste du förklara att du är en student från Sverige och att du inte har ett "credit history" i USA men att du har ett brev från CSN som bevisar att du kommer ha pengarna. Se till att flytta så nära skolan som möjligt och skriv på ett 6 månaders kontrakt eftersom om det råkar vara ett dåligt område eller om det finns finare eller billigare lägenheter så behöver du inte vänta så länge tills du kan flytta. Googla hur transporten är i den valda staden, se om du kan cykla, gå eller ta bus till skolan och affärer, vissa stater har jättedålig public transport och andra städer är så stora att du då måste skaffa en bil.... Här är några länkar som kan hjälpa med sökandet:
 • http://www.apartments.com/
 • http://www.apartmentfinder.com/
 • http://www.cars.com/go/index.jsp

 •  När du är i USA, se till att gå till din skola så fort som möjligt... ta med dig ditt pass, I-20 och I-94 (som du får på flyget). Desutom måste du testas för tuberkulos som skolan oftast betalar för.
 • Efter att du har pratat med en vägledare så måste du ta ett prov som oftast kallas för accuplacer, här testar dom dig för att se om du kan skriva, läsa och se vilken mattenivå du är på. Om du inte klarar av provet så finns det "developmental classes" där du börjar från lättare nivåer, t.ex om du är dålig på matte så börjar du  på den nivå du hamnade på Accuplacer testet.
 • Efter Accuplacer testet så kan du börja skriva upp dig på lektioner...


Ser ni, det är inte så svårt att flytta till USA och studera!


Hoppas all den här informationen hjälper någon! Om ni har mer frågor så kan ni skriva en kommentar.. jag svarar alltid!


Good Luck!


Comments?
Postat av: Jannike

Du säger att det är mycket dyrare att plugga som internationell student än vad det är att plugga som amerikansk, hur kommer det sig? I tuition fees? Det har jag faktiskt aldrig hört förut. Är det inte bara om man ar in state resident eller inte som varierar? Jag vet ju att det är dyrare om man inte är resident men menar du att det tillkommer även andra avgifter? Även om man väljer att studera på undergraduate nivå på samma vilkor och vis som en amerikan? Varav detta? Ursäkta mitt frågande men det har var något nytt.

2009-04-23 @ 15:24:38
URL: http://holdmypocket.blogg.se/
Postat av: Hanna

ja det hade vi! :D

2009-04-23 @ 21:41:55
URL: http://westmanshanna.blogg.se/
Postat av: Belle

Va duktigt av dej att uppdatera alla andra om hur det går till. Det är så himla många (unga...) som tror att det är att bara bestämma sig och sen boka flyg typ. Bra jobbat!

2009-04-24 @ 03:40:32
URL: http://throughisaseyes.blogg.se/
Postat av: Jannike

Jaha, ja men just det! Det visar sig att jag har förstått vilka priser som gäller, jag förstod bara inte riktigt anledningen till dem, uppenbarligen. Tack så jättemycket för dina svar!Jag känner helt klart att det är en fördel att ha bott i USA förut, eftersom att jag dels känner folk jag kan bo hos, och dels känner jag ett par personer som faktiskt går på det colleget jag skulle vilja ansöka till, så jag kan rådfråga dem en aning. Dock är vi inte ifrån samma länder, men det borde ju inte göra någon skillnad.Tack än en gång för dina svar! Jag uppskattar dem verkligen och de var till stor hjälp. Tack.

2009-04-24 @ 10:13:31
URL: http://holdmypocket.blogg.se/
Postat av: Evelina

Hjälp två bloggar komma till finalen på min månadens blogg tävling! Var med och rösta!!:D

2009-04-24 @ 19:49:33
URL: http://ezzas.blogg.se/
Postat av: Belle

Känner du aldrig att du ångrar att du flyttade hit? Alla har väl ups and downs, men jag känner helt klart att det var ett superjobbigt beslut att flytta. Hade jag fått välja hade jag hellre bott kvar hemma och Kev flyttat till Sverige....MEEEEEEEEEEN, livet blir inte alltid som man vill!

Har du aldrig hemlängtan?

Guuuud va seriöste det här inlägget blev nu då, hehe.

Skulle egentligen bara ramla förbi och önska en trevlig helg! Kram

2009-04-25 @ 03:58:02
URL: http://throughisaseyes.blogg.se/
Postat av: Belle

Va skönt för dej att du känner så! Själv har jag verkligen tvivel, men det rullar på ändå, och det var såklart en av anledningarna till att jag hamnade här också, Kev pratar inte svenska.

2009-04-25 @ 22:53:32
URL: http://throughisaseyes.blogg.se/
Postat av: Tina Andersson

Hej Ingrid!

Jag och min bästa kompis har precis kommit hem från en 2 månaders resa runt USA. Helt fantastiskt, men blev självklart totalförälskad i NYC och är hur sugen som helst på att åka dit och plugga!

Idiotdyrt dock, så jag har funderat på att läsa de två första basåren på Community College och sen transfer till ett psivat universitet för att fortsätta där och ta Bachelors degree.

Jätteroligt att läsa din blogg och all information om att plugga i USA, men har några fler frågor som det hade vait jättesnällt om du ville försöka bidra med lite info om:)

Är det bara TOEFL som gäller när det kommer till engelskatest? Har tagit Cambridge exam (esol) advanced level, här på folkuniversitetet nämigen.. du har inte hört nåt om ifall det funkar?Känner mig även lite osäker på det här med community college. Vet ju att det inte slår lika högt som ett privat universitet i folks ögon, men det viktiga är ju hur man sedan kan tillgodoräkna sig utbildningen. Vet du om det är svårare att komma in på ett universitet om man kommer ifrån två år på en CC snarare än om man börjar direkt? Och hur ser det ut sedan när man är klar med utbildningen: är det svårare att få jobb om man inte gått alla år på ett privat universitet?

Planen är ju ändå att kämpa sig till ett green card (på nåt sätt:P) och kunna betala av de skyhöga studieskulderna i USA.. Är det ansett som mkt sämre att ha gått på CC?Tack på förhand!

Tur att jag hittade din blogg:)

2009-12-08 @ 21:21:46
Postat av: Marcus

Hej!Hittade din blogg för ett par månader sen då jag till slut, tack vare den, bestämde mig för att studera i USA. Har nu kommit in på skolan och fixat med visum papper och allt och har intervju hos amerikanska ambassaden på onsdag.

Så jag skulle helt enkelt bara vilja be om lite tips och råd inför det.M.V.H Marcus

2010-07-11 @ 22:55:29
Postat av: Mathilda

Hej Ingrid!Åh så bra information du har lagt ut!

jag jobbar just nu som au pair i NJ utanför NY, och har precis som du träffat min stora kärlek. Nu planerar jag att börja studera våren 2012... jag har tänkt att börja studera på ett community college som finns här på manhattan de två första åren och sedan börja plugga på exemplevis Brooklyn College, tycker du att det låter klokt? Kan man välja vilket program som helst på Community College? Tex, associate i Engelska, och sedan transfera till vilken utbildning som helst, exmeplvis Communications? Oj vad mycket det blev, men jag hade varit otroligt tacksam för svar! Jag skrev med min mejladress ovan! Tusen tack i förhand!!! Kram Mathilda

2011-04-25 @ 20:37:19
Postat av: Sandra

Hej! Har du någon aning om hur det funkar om du inte har gymnasiebetyg och endast högstadiebetyg och ändå vill plugga i usa? Svara gärna till min mejl! Tack så mycket

2011-10-18 @ 18:40:25
Postat av: Agyness

Hej Ingrid!

Gud vilket bra inlägg, så mycket hjälpsam information!

Jag har en fråga som jag hoppes att du kan svara på -

Sista året på gymnasiet var jag jätte sjuk så jag valde tillsammans med min rektor att ta bort två ämnen från mitt slutbetyg, en utav dessa var Matte B (Vilket i Sverige är jätte viktigt att ha för en universitetsutbildning), men de två sista månaderna i skolan pluggade jag som tusan och lyckades samla på mig tillräckligt med poäng för att få ett slutbetyg, men så till min fråga: är det möjligt för mig tror du att plugga i Usa med enbart Matte A?Så fruktansvärt tacksam för svar,Många Kramar!

2011-11-02 @ 11:54:50
URL: http://agnesnilsson.blogspot.com
Postat av: Mathilda

Hejsan! Jag har en fråga angående pengar till mat & boende när man väl är där nere. Jag har pratat med Study International om den skolan jag vill gå på, alltså MI i Hollywood, och de sa att csn endast täcker skolavgiften och att man skulle fixa pengar till att leva där nere själv. Jag har sen kollat igenom flera bloggar som säger att deras csn lån gör så att de kan betala hyra och mat med det lånet det har. skolan jag tänker söka till kostar 49000 per termin ungefär, och det är tre terminer per år. vilka andra lån är det man kan ta förutom det till själva skolan? förlåt ifall det låter knäppt, men jag är riktigt förvirrad samt inte riktigt pigg på att spara pengar till hyra och mat i över 22 veckor för att ens få komma in i usa haha!

2012-02-16 @ 15:28:55
URL: http://whitebird.devote.se
Postat av: Linn

Hej!

Jag är väldigt intresserad av att åka och studera på college i USA. Jag har läst en hel del kring det om vad som krävs och såna saker, men har fortfarande frågor angående kostnader osv. Helst av allt skulle jag vilja gå på en privat skola, men eftersom att de är dyrare så vill jag kunna söka stipendium för det. Jag kikade lite på collegeboards sida och sökte bara på exempelvis Harvard och där kan man söka på hur mycket man skulle kunna få. (https://college.harvard.edu/financial-aid/net-price-calculator) och då ser det ut som att jag skulle kunna betala 3000 dollar själv och resten betalar dem. Stämmer det verkligen? Och hur dyrt blev det för dig?

Linn.

2014-08-14 @ 14:39:32
URL: http://linnviktoria.blo.gg

Comment my blog here:

Name:
Remember me!

E-mail:

URL/Blog/Webpage:

Text:

Trackback
RSS 2.0